Waveshare Mini základní shield (B) pro Raspberry Pi Compute Module 4

Hodnocení 0 z 5
Kód: WAV212
Značka: Waveshare
Skladem 2 kusy
1 125,00 
929,75  bez DPH
Rpishop CLUB
Za nákup tohoto produktu získáte 11 bodů.

Lze použít k vyhodnocování dat Raspberry Pi CM4 nebo k integraci do koncových produktů.

Více

Popis

Waveshare Mini základní shield (B) určený pro Raspberry Pi Compute Module 4

Lze použít k vyhodnocování dat Raspberry Pi CM4 nebo k integraci do koncových produktů.

Vysoký výkon ukrytý v shieldu velikosti kreditní karty

Minishield1

Porovnání rozdílů

Minishield2

Propojení s Compute Module 4

• standardní patice CM4 a barevně odlišený 40pinový GPIO header Raspberry Pi
  • vhodné pro moduly řady Compute Module 4 Lite/EMMC

Minishield2

Kompaktní velikost a kompletní funkce

Na shieldu najdete velké množství konektorů včetně následujících: CSI/DSI/RTC/FAN/HDMI/USB/RJ45 Gigabit Ethernet/Micro SD Card Slot/M.2 Slot.

Minishield3

Minishield4

Prohlédněte si schéma konektorů a jejich funkcí

1. Zásuvka CM4: vhodná pro všechny varianty výpočetního modulu 4
  2. Napájecí vstup/programování: napájení 5V/2,5A nebo pro vypalování eMMC
  3. DISP: zobrazovací port MIPI DSI
  4. VĚTRÁK: připojení chladicího ventilátoru s možností nastavení otáček a měření
  5. KAMERA: 2x port kamery MIPI CSI
  6. Konektor HDMI0: port HDMI0, který podporuje výstup 4K 30 snímků za sekundu
  7. Porty USB 2.0: 2x porty USB 2.0 pro připojení různých zařízení USB
  8. Gigabitový ethernetový konektor: gigabitový ethernetový konektor RJ45 s podporou sítí 10/100/1000M
  9. Indikátor M.2: indikuje provozní stav rozhraní M.2
  10. Indikátor ACT: indikuje provozní stav počítače Raspberry Pi
  11. Indikátor PWR: indikuje stav napájení Raspberry Pi
  12. Volba BOOT: ON: CM4 by byl spuštěn z rozhraní USB-C, OFF: CM4 by byl spuštěn z eMMC nebo karty Micro SD
  13. 40PIN GPIO header
  14. Slot pro kartu Micro SD: připojení karty Micro SD s předem vypáleným obrazem (varianta Lite)
  15. Konektor HDMI1 FFC: port HDMI1, podporuje výstup 4K 30fps
  16. Konektor USB 2.0 FFC: lze připojit pomocí adaptéru
  17. FE1.1S: Čip USB HUB, který rozšiřuje jeden USB port na 4 USB porty
  18. Slot M.2: podporuje druhy NVME SSD nebo komunikační moduly s rozhraním PCIE M.2 KEY-M
  19. Čip RTC: umožňuje funkce související s RTC, jako je probuzení, vypnutí, restart a další
  20. Volba přerušení RTC: PI-RUN: restart CM4 při přerušení RTC, GN-EN: vypnutí CM4 při přerušení RTC, D4: Při přerušení RTC se spustí pin D4
  21. EMC2301: řídící jednotka ventilátoru, nastavení otáček/měření
  22. Držák baterie RTC: napájení prostřednictvím knoflíkové baterie CR1220

Minishield4

Schéma rozměrů shieldu

Minishield5

Příklad využití

Minishield6

Vlastnosti

• hmotnost: 0,049 kg

Podpora:

Obsah balení

• 1x Waveshare Mini základní shield
  • 1x šroub pro montáž SSD

Diskuze

Pro přidání dotazu je třeba se přihlásit

Dobrý deň, je možné nainštalovať OS na NVME SSD a použiť CM modul bez eMMC?

Lze bez problémů, postupoval jsem takto: 1. Nahrál jsem do CM4 EEPROM aktuální "stable" bootloader s datem 10.3.2022 (důvod je, že od této verze je povolen SELF UPDATE i během eMMC/SD bootování v CM4) V průběhu tohoto bodu je potřeba editovat 2 položky v boot.conf: - NET_INSTALL_ENABLED=1 (protože pro CM4 je defaultní hodnota 0) - BOOT_ORDER=0xf165 (pořadí bootování: USB 2.0=5, NVMe-PCIe=6, eMMC/SD=1) USB 2.0 je na prvním místě záměrně (umožňuje nahrát Imager z Internetu) Postup nahrání bootloaderu do EEPROM je obdobný jako je nahrání obsahu eMMC. Odkazy s podrobnostmi pro tento bod: https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/compute-module.html#cm4bootloader Závěrečný flash do EEPROM pomocí hostitelského PC s UNIXEM (z popisu není úplně jasné): jsem v adresáři usbboot, příkaz v terminálu: sudo ./rpiboot -d recovery https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#BOOT_ORDER https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#NET_INSTALL_ENABLED 2. Compute module s bootloaderem z bodu 1 jsem zasunul do WaweShare Mini Je jedno, jestli CM4 obsahuje eMMC i s obsahem nebo se jedná o lite verzi bez eMMC Dále jsem do WaweShare Mini zasunul NVMe M.2 SSD s libovolným obsahem Připojil jsem LAN kabel (+ HDMI monitor + klávesnici a myš + napájení) 3. Zapnul jsem napájení osazeného Wawesharw Mini dle bodu 2: - objeví se obrazovka "Install an OS on this Raspberry Pi" - podržením klávesy Shift spustíme stahování SW Imager z Internetu 4. Pomocí SW Imager jsem na NVMe kartu nahrál Raspberry Pi OS (Debian Bulseye) Po ukončení práce SW Imager nastane automaticky reboot 5. Po rebootu se opět objeví obrazovka "Install an OS on this Raspberry Pi", tentokrát již nemačkáme Shift, ale počkáme až dojde k bootování z NVMe SSD. Po nabootování se již pokračuje v nastavení Raspberry Pi OS Na závěr nastavování přepneme z "default" bootloaderu na "stable" pomocí terminálu: sudo raspi-config (v části Advance Options -> Bootloader version -> Latest) To proto, aby nedošlo k downgrade na starší "default" verzi bootloaderu před 10.3.2022 6. Ověřit obsah boot.conf a verzi bootloaderu v EEPROM lze pomocí příkazů v terminálu: - ověření verze bootloaderu v EEPROM: sudo CM4_ENABLE_RPI_EEPROM_UPDATE=1 rpi-eeprom-update - ověření obsahu boot.conf (pořadí bootování) v EEPROM: rpi-eeprom-config 7. Díky verzi bootloaderu s datem 10.3.2022 lze jednoduše měnit pořadí bootování a nahrávat nové verze bootloaderu do CM4 pomocí příkazu v terminálu i při bootoání z eMMC/SD (u předchozích verzí bootloaderu nebylo povoleno): sudo CM4_ENABLE_RPI_EEPROM_UPDATE=1 rpi-eeprom-config --edit (po změně a uložení změny v souboru boot.conf je potřeba restartovat, nový bootloader se nahraje do EEPROM až v průběhu bootování) BOOT_ORDER=0xf16 (boot nejprve z NVMe, pokud se nepovede, tak z eMMC/SD) BOOT_ORDER=0xf61 (boot nejprve z eMMC/SD, pokud se nepovede, tak z NVMe) Přeji pohodové jarní dny roku 2022.

Ďakujem za odpoveď.

Ahojte, Jaké jsou zkušenosti s použitím SSD na této desce? Pokud jede, doporučujete nějaké konkrétní značky / modely?

Doplňuji výše uvedené testy o 512 GB SSD z lenovoshop.cz: 6. SKhynix BC711 512GB NVMe M.2 SSD 2242 (výroba 2021/04 China) DOPORUČUJI - srovnatelný s UNION MEMORY + PCIe Gen2 x1 = 5.0 GT/s, nepotřebuje HMB + sequential write speed 364.088 KB/s + random write speed 26.214 IOPS + random read speed 38.370 IOPS Všechny zde uvedené testy byly provedeny s 64-bitovým OS!

Mám Lenovo SSD 512GB M.2 PCIe NVMe 2242 Solid State Drive z lenovoshop.cz a bez problémů funguje na boot s tímhle shieldem.

Dakujem za radu a pomoc.

Aliexpress Standard Shipping + drobný nákup = platba včetně DPH. Celní řízení s odvodem DPH realizuje Aliexpress při vstupu zboží do EU (do 2. dne od přistání letadla v EU). Takže nejste zatěžován. Aktuálně to do CZ trvá 15 až 17 dnů od objednání/zaplacení a je to doručeno. Na faktuře je odvedené DPH vyčísleno.

Dobry den. Dakujem za info a odporucenie, skusim ten aliexpress. Ake mate skusenosti s dph a clom pri dovoze z Ciny?

Ještě jsem objevil, že www.lenovoshop.cz má v části "Akční produkty / Ostatní" M.2 NVMe SSD formátu 2242 vymontované z nových notebooků a to za příznivou cenu. Uvedené jsem ale netestoval, takže nedokáži garantovat funkčnost.

Uvedené 3 testované jsem nakoupil v "China E-VST Digital Store": www.aliexpress.com/store/5780659

Dobrý deň. Viete mi poradiť kde kúpiť vhodný ssd 2230, 2242? Skúšal som kioxia 256gb 2240 ale nešlo mi nabootovať, pričom s wd blue 2280 bol boot bez problemov. Dalujem.

Provedl jsem otestování několika NVMe M.2 SSD formátu 2230 a 2242, které byly dostupné na trhu v dubnu 2022. Šlo o rychlý/orientační test pomocí: - měření rychlosti s Raspberry Pi diagnostics (hned po naformátování) - zjištění informací pomocí nvme aplikace (sudo apt install -y nvme-cli) - analýza zpráv kernelu při bootování (sudo dmesg) Zde jsou výsledky: 1. UNION MEMORY AM620 256GB NVMe M.2 SSD 2242 (výroba 2021/8 China) VÍTĚZ TESTU, moje volba pro Waveshare Mini (montováno do LENOVO ThikPad) + PCIe Gen2 x1 = 5,0 GT/s, nepotřebuje HMB (host memory buffer) + sequential write speed 394.795 KB/s + random write speed 26.256 IOPS + random read speed 35.008 IOPS 2. SAMSUNG PM991a 256 GB NVMe M.2 SSD 2242 (výroba 2021/11 China) LZE POUŽÍT, ale alokuje HMB 64 MiB => mírně nižší rychlosti 3. KINGSPEC NE-256 256GB NVMe M.2 SSD 2242 (výroba 2022 China) LZE POUŽÍT, ale alokuje HMB 64 MiB, součástky zespodu nekolidují 4. Western Digita SN530 256 GB NVMe M.2 SSD 2242 (2021/07 Malaysia) JÁ BYCH NEPOUŽIL, alokuje HMB jen 32 MiB => občas zpomaluje 5. KIOXIA (TOSHIBA) 256GB NVMe M.2 SSD 2230 (výroba 2022/03 Taiwan) NEDOPORUČUJI, snižuje rychlost PCIe, alokuje HMB 61 MiB - kernel přepíná na PCIe Gen1 x1 = 2,5 GT/s - sequential write speed 171.112 KB/s - random write speed 14.733 IOPS - random read speed 19.811 IOPS Snad vám tyto informace pomohou.

Dovolím si dvě poznámky: 1. NVMe M.2 SSD je připojen přes PCIex1 s max. rychlostí 5Gb/s (bitů), to je zhruba 500 MB/s (bytů) => nemá smysl utrácet za superrychle NVMe SDD, stačí "levné/pomalé". 2. oboustranné NVMe M.2 2230/2242 nepasují do WaveShare MIni => musí být jednostranné!

Dobrý den Ivo, zkušenosti s použitím máme dobré a co se týče značky nebo modelu, tak to záleží asi na osobní preferenci. Nicméně disk podporuje jen NVME SSD nebo komunikační moduly s rozhraním PCIE M.2 KEY-M, na to bych si tedy dal pozor. Pokud byste od nás chtěl ještě tedy poradit s konkrétním diskem z našeho sortimentu, napište mi do odpovědi nějakou Vaší představu o velikosti disku a rádi Vám pomůžeme. :)

Recenze

Pouze přihlášení uživatelé, kteří zakoupili tento produkt, mohou přidat hodnocení.

Počkejte prosím